Η πολιτική ποιότητας των ΠΜΣ του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στοχεύει στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους ακόλουθους άξονες: (α) εκπαίδευση και διδασκαλία, (β) επιστημονικό-ερευνητικό έργο, (γ) διδακτικό προσωπικό, (δ) την ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και (ε) την κοινωνία.
Το Τμήμα δεσμεύεται για την εφαρμογή μιας πολιτικής ποιότητας, που υποστηρίζει τη γνώση (επιστημονική, τεχνολογική, ερευνητική και επαγγελματική), με κύριο στόχο την επιστημονική εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Ανώτατης Εκπαίδευσης. Με αυτό το πνεύμα η πολιτική ποιότητας του Τμήματος μεριμνά για την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό του ΠΜΣ, έτσι ώστε να εφαρμόζονται διαδικασίες που θα αποδεικνύουν την καταλληλότητα της δομής και της οργάνωσης του, την επάρκεια των προσόντων του διδακτικού προσωπικού καθώς και την ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών της ακαδημαϊκής μονάδας και την στελέχωσή της με το κατάλληλο διοικητικό προσωπικό. Η ακαδημαϊκή μονάδα δεσμεύεται επιπλέον να διενεργεί ετήσια εσωτερική αξιολόγηση του νέου ΠΜΣ σε συνεργασία με την ΟΜ.Ε.Α. και με τη ΜΟ.ΔΙ.Π. του Ιδρύματος, να προωθεί το σκοπό και το αντικείμενό του ΠΜΣ, να υλοποιεί τους στρατηγικούς του στόχους, να καθορίζει τα μέσα και τους τρόπους επίτευξής του και στοχεύει διαρκώς στη βελτίωσή του. Η πολιτική αυτή δημοσιοποιείται και εφαρμόζεται απ᾽ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Πιο συγκεκριμένα μεριμνά:
• για την καταλληλότητα της δομής και της οργάνωσης του ΠΜΣ,
• για τη συνεχή θεώρηση και αναθεώρηση του ΠΜΣ,
• για τη δημιουργία Εργαστηρίων για την ανάπτυξη της Έρευνας με στόχο τη σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα,
• για την επιδίωξη μαθησιακών αποτελεσμάτων και προσόντων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Ανώτατης Εκπαίδευσης
• για τη στενή συνεργασία με το σύλλογο των μεταπτυχιακών φοιτητών,
• τη στενή επιστημονική συνεργασία με άλλα πανεπιστημιακά τμήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού,
• για τη στενή συνεργασία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και τους φορείς που εδρεύουν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Επίσης, διασφαλίζεται η ποιότητα του διδακτικού έργου και η καταλληλότητα του διδακτικού προσωπικού με τις εξής ενέργειες:
α. Ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την εκλογή και εξέλιξη των μελών ΔΕΠ ή ΕΔΙΠ, και διασφαλίζεται η αξιοκρατία και η διαφάνεια όλων των διαδικασιών.
β. Λειτουργεί επίσημη διαδικασία αξιολόγησης του διδακτικού έργου (όλων των προγραμμάτων σπουδών) και του διδακτικού προσωπικού από τη Μονάδα Διασφάλισης της Ποιότητας του Π.Δ.Μ. (ΜΟΔΙΠ).
γ. Υπάρχει μέριμνα για την κινητικότητα του διδακτικού προσωπικού και αμέριστη υποστήριξη για συνεργασίες μεταξύ ιδρυμάτων στη χώρα μας και το εξωτερικό, συνδιοργανώσεις εκδηλώσεων και συνεδρίων, υποδοχή και φιλοξενία επιστημόνων αναγνωρισμένου κύρους στο χώρο του πανεπιστημίου και
δ. Δίδεται αμέριστη υποστήριξη στο διδακτικό προσωπικό για τη συμμετοχή του σε ερευνητικά προγράμματα που λαμβάνουν χώρα τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μεριμνούμε για την ποιοτική εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών, υποστηρίζοντας τη μάθηση και όλες τις ακαδημαϊκές δραστηριότητες μέσα από ένα πλέγμα υποδομών και υπηρεσιών που είναι στα πλαίσια του εφικτού:
α. Γραμματειακή υποστήριξη.
β. Βιβλιοθήκη και Αναγνωστήριο.
γ. Εργαστήρια.
δ. Υπηρεσίες της Πληροφόρησης.
ε. Επικουρία διδασκαλίας.
στ. Δυνατότητες συνεργασιών με ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
Συνεργαζόμαστε στενά με το επίσημο όργανο για τη συλλογή και επεξεργασία των πληροφοριών του Τμήματος τη ΜΟΔΙΠ, η οποία έχει δημιουργήσει πλατφόρμα στο https://modip.uowm.gr/, μέσα από την οποία διαμορφώνονται και συλλέγονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν στην ποιότητα του διδακτικού έργου, των υλικοτεχνικών υποδομών και Διοικητικών υπηρεσιών, καθώς και του Διδακτικού προσωπικού. Διενεργούμε την εσωτερική αξιολόγηση που είναι προϊόν συνεργασίας όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας, και ακολουθείται ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων, με την καθοδήγηση της ΟΜΕΑ και της Επιτροπής του ΠΜΣ. Ως εκ τούτου, το ΠΜΣ θα αναθεωρείται μέσω διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς βάσει των διεθνών εξελίξεων της επιστήμης και της τεχνολογίας που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τόσο της αγοράς εργασίας όσο και της κοινωνίας.
Φροντίζουμε επίσης για την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των φοιτητών αλλά και του ευρύτερου κοινού. Στην ιστοσελίδα του Τμήματος https://mre.uowm.gr/ και του ΠΜΣ https://mexmar.mre.uowm.gr, προσφέρονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, οι οποίες αφορούν ποικίλα θέματα, όπως:
α) Το Πρόγραμμα (μάθημα και περίγραμμα μαθήματος),
β) Οι υποχρεώσεις και δικαιώματα μεταπτυχιακών φοιτητών,
γ) το Διδακτικό Προσωπικό, Επικουρικό Προσωπικό,
δ) Οι οδηγοί και Κανονισμοί Σπουδών
ε) Η Έρευνα (Ερευνητικά Εργαστήρια, Ερευνητικά προγράμματα).
Το πληροφοριακό υλικό συνεχώς ανανεώνεται και ειδικό προσωπικό μεριμνά για τη διασφάλιση της ποιότητας και εγκυρότητας των πληροφοριών.
Συνοπτικά οι στρατηγικοί στόχοι του Τμήματος αφορούν τη(ν):
• Παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, μέσω μιας φοιτητοκεντρικής προσέγγισης, που προσαρμόζεται δυναμικά στις εξελίξεις στα πεδία σχετικά με τα αντικείμενα του ΠΜΣ.
• Παραγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου, η προώθηση της αριστείας και η ενίσχυση της σύνδεσης της διδασκαλίας με την έρευνα.
• Ενίσχυση της εξωστρέφειας, μέσω της σύνδεσης με την τοπική κοινωνία, την αγορά εργασίας τους αποφοίτους, καθώς και μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών με εθνικούς και διεθνείς επιστημονικούς φορείς, αλλά και με ερευνητικά ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
• Βελτίωση της στρατηγικής επικοινωνίας του ΠΜΣ.
• Συνεχής παρακολούθηση της οργάνωσης και υλοποίησης του ΠΜΣ, καθώς και περιοδική αναμόρφωσή τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις εξελίξεις των πεδίων που θεραπεύει το Τμήμα και να εξυπηρετούν τους στρατηγικούς στόχους.
• Ενίσχυση της σύνδεσης διδασκαλίας και έρευνας, δίνοντας έμφαση στην εκπόνηση μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών υψηλού επιπέδου και της συμμετοχής των φοιτητών σε ερευνητικές ομάδες και εκδηλώσεις.
• Συστηματική καταγραφή, τυποποίηση και εξειδίκευση των μαθησιακών στόχων του ΠΜΣ, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα περιγράμματα των μαθημάτων.
• Ετήσια αξιολόγηση των προγραμμάτων (μαθήματος και διδασκόντων), η οποία υλοποιείται από την Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ) του Τμήματος, σε συνεργασία με τη ΜΟΔΙΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
• Ευρεία χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποστήριξη του διδακτικού έργου και των λειτουργικών διαδικασιών των προγραμμάτων (e-class, ηλεκτρονικό φοιτητολόγιο, πλατφόρμα περιγραμμάτων).
• Εδραίωση της ταυτότητας του ΠΜΣ στο Ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό γίγνεσθαι.
• Βελτίωση εκπαιδευτικών παροχών, μαθησιακού περιβάλλοντος και καθημερινής λειτουργίας.
• Ενίσχυση της εξωστρέφειας του ΠΜΣ προς την τοπική κοινωνία και την αγορά εργασίας.
• Ενίσχυση της συμμετοχής του ΠΜΣ σε διεθνή βήματα/φορείς.
• Βελτίωση της ενημέρωσης και πληροφόρησης μέσω ενημερωτικών δελτίων τύπου (newsletter).
• Διάχυση της έρευνας σε ακαδημαϊκό επίπεδο, τη δημόσια σφαίρα και τη διδασκαλία.
• Ειδικά για το ΠΜΣ, εποπτεία για την τήρηση του κανονισμού και εξασφάλιση του επιστημονικού κύρους των εκπονούμενων μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών μέσω της καθοδήγησης κάθε μεταπτυχιακού φοιτητή/τριας από αρμόδια όργανα.
Η επίτευξη των παραπάνω στόχων προκύπτει από τη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή του συνόλου των εμπλεκομένων μελών του Τμήματος, δηλαδή των οργάνων διοίκησης, των μελών ΔΕΠ, του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, και του διοικητικού προσωπικού, στην ανάπτυξη και εφαρμογή της πολιτικής αυτής. Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων παραμένει προσηλωμένο στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας, η οποία εστιάζει στην ενίσχυση της διασφάλισης ποιότητας στο ΠΜΣ που οργανώνει. Απώτερος στόχος είναι η άρτια κατάρτιση επιστημόνων υψηλού επιπέδου, η εθνική και διεθνής αναγνώριση του Τμήματος ως κέντρου αριστείας μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, η δημιουργία επωφελών συνεργιών με έμφαση στην καινοτομία και η προσέλκυση υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακών φοιτητών.
Παρότι το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων είναι νεοσύστατο (τον Ιούνιο του 2024 υπήρξαν οι πρώτοι/ες απόφοιτοι), εν τούτοις υφίσταται συνεχής βελτίωση στα Προγράμματα Σπουδών, δίδεται ειδική μέριμνα για την ηλεκτρονική εξέλιξη της εικόνας του ΠΜΣ και την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση όλων των ενδιαφερόμενων, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη ποιότητα στην εκπαίδευση των φοιτητών. Εφαρμόζοντας ερευνητικά προγράμματα σε διεθνές επίπεδο και το επιστημονικό και ερευνητικό έργο του ακαδημαϊκού προσωπικού και των φοιτητών όλων των κύκλων σπουδών δημοσιεύεται σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο ανάπτυξης και ενίσχυσης της πολιτικής ποιότητάς του ΠΜΣ σχεδιάζονται οι παρακάτω δράσεις:
• Δημοσίευση της πολιτικής ποιότητας στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ και παράλληλη προώθηση της πολιτικής ποιότητας του Πανεπιστημίου.
• Διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης προς τους/ις μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες του ΠΜΣ σχετικά με την πολιτική ποιότητας αλλά και το περιεχόμενο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών.
• Διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων για τους/ις μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες όπου παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία της πολιτικής ποιότητας και κοινοποιείται ο σχετικός σύνδεσμος της ιστοσελίδας του ΠΜΣ.
• Ανάπτυξη συνεργασιών με επιχειρησιακούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς.