Η οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Σύγχρονη Εκμετάλλευση Μαρμάρου και Φυσικών Λίθων» του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δύναται να πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Ν.4957/2022, ΦΕΚ 141 τχ. Α’ άρθρο 88.
Open eClass – Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης
Η πλατφόρμα UOWM Open eClass αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων. Ακολουθεί τη φιλοσοφία του λογισμικού ανοικτού κώδικα και υποστηρίζει την υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις. Η πρόσβαση στην υπηρεσία γίνεται με τη χρήση ενός απλού φυλλομετρητή (web browser) χωρίς την απαίτηση εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων.
Η πλατφόρμα UOWM Open eClass βασίζεται στην ανοικτή πλατφόρμα Open eClass η οποία είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και αποτελεί την πρόταση του Ακαδημαϊκού Διαδικτύου GUnet για την υποστήριξη της Υπηρεσίας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Αναπτύχθηκε και υποστηρίζεται ενεργά από την Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης του GUnet και διανέμεται ελεύθερα ως Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα σύμφωνα με τη γενική δημόσια άδεια GNU General Public License (GNU GPL).
Η πλατφόρμα UOWM Open eClass υποστηρίζει το Π.Μ.Σ. «Σύγχρονη Εκμετάλλευση Μαρμάρου και Φυσικών Λίθων» δίνοντας πρόσβαση σε όλα τα μαθήματα του προγράμματος και του σχετικού υλικού ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, ενώ παρέχει εργαλεία για επικοινωνία με τους διδάσκοντες των μαθημάτων.
Λογισμικό με Δυνατότητα Εξ Αποστάσεως Χρήσης
Οι φοιτητές/τριες και το διδακτικό προσωπικό του Π.Μ.Σ. έχουν πρόσβαση μέσω του ιδρυματικού τους λογαριασμού στις παρακάτω εφαρμογές και ειδικά λογισμικά, τα οποία μπορούν να εγκαταστήσουν στους προσωπικούς τους υπολογιστές και να τα χρησιμοποιήσουν στα πλαίσια των μαθημάτων του Π.Μ.Σ. και κατά την εκπόνηση της διπλωματικής τους εργασίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χρονική διάρκεια της άδειας χρήσης των λογισμικών είναι ένα έτος, με δυνατότητα ανανέωσης.
- Microsoft Office 365 (Word, Excel, PowerPoint, Access)
- Microsoft Project Professional
- Microsoft Visio Professional
- IBM SPSS
- MathWorks MatLab & SimuLink
- Autodesk AutoCAD (λογισμικό σχεδιασμού σε 2D & 3D)
- Maptek Vulcan (πακέτο λογισμικών μεταλλευτικού σχεδιασμού)
- Maptek Vulcan GeologyCore (λογισμικό γεωλογικής μοντελοποίησης)
- Maptek PointStudio (λογισμικό επεξεργασίας και τρισδιάστατης μοντελοποίησης νεφών σημείων)
- Rocscience Software Suite (οικογένεια λογισμικών γεωτεχνικής μοντελοποίησης)
Υπηρεσία VPN
Το Τμήμα Δικτύων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προσφέρει την υπηρεσία VPN (Virtual Private Network), η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του ιδρύματος που έχουν ήδη σύνδεση στο internet (π.χ. σύνδεση DSL) να αποκτούν διεύθυνση IP του Πανεπιστημίου από όπου και αν συνδέονται, μαζί με όποια δικαιώματα αυτή συνοδεύεται, π.χ. πρόσβαση σε εσωτερικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές μέσω HEAL-LINK, κλπ. Η υπηρεσία VPN προσφέρεται σε όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου (ΔΕΠ, φοιτητές, κλπ.) ενώ υπάρχει η επιλογή για χρήση του λογισμικού WireGuard ή του OpenVPN.
Πλατφόρμα Τηλεδιασκέψεων Zoom
Οι συμμετέχοντες στο Π.Μ.Σ. μπορούν να έχουν πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή έχει σύνδεση στο διαδίκτυο, όπως υπολογιστής, tablet, κινητό τηλέφωνο και να παρακολουθούν τις διαλέξεις των μαθημάτων και διαδικτυακά σεμινάρια στα πλαίσια του Π.Μ.Σ.. Το αναγκαίο λογισμικό παρέχεται δωρεάν και ποικίλει ανάλογα με το μέσο σύνδεσης. Παρέχονται υπηρεσίες όπως webinar βίντεο, δωμάτια Zoom, δυνατότητα διαμοιρασμού οθόνης, χρήση διαδικτυακού πίνακα και chat και επιτρέπει απεριόριστες διαδικτυακές συναντήσεις, είτε για μαθήματα ένας προς έναν είτε για μεγαλύτερα group. Για να χρησιμοποιήσει κάποιος χρήστης την πλατφόρμα θα πρέπει να γνωρίζει τον υπερσύνδεσμο της εικονικής αίθουσας και ο εκπαιδευτής του να έχει ανοίξει την αίθουσα για να μπορέσει να συνδεθεί. Το σύστημα είναι φιλικό προς τον χρήστη, με πολύ καλή ποιότητα ήχου και εικόνας, ψηφιακό whiteboarding και δυνατότητα οι συμμετέχοντες/ουσες να κάνουν κοινή χρήση περιεχομένου (screen share) με ένα κλικ και να σχολιάζουν σε πραγματικό χρόνο. Δύναται να υπάρξει και εγγραφή της συνάντησης. Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων διαθέτει 4 διαδικτυακές αίθουσες Zoom που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Π.Μ.Σ..
Λογισμικό Αντιπαραβολής Κειμένων Turnitin
Πρόκειται για μια διαδικτυακή εφαρμογή που δεν απαιτεί καμία εγκατάσταση και αντιπαραβάλλει τα υπό κατάθεση κείμενα των εργασιών και άρθρων με κείμενα από το διαδίκτυο. Η αντιπαραβολή γίνεται με δημοσιευμένες εργασίες (όπως άρθρα περιοδικών και βιβλίων), με εργασίες που έχουν κατατεθεί στη βάση του Turnitin από άλλους φοιτητές καθώς και με τις εργασίες που υπάρχουν στα ιδρυματικά αποθετήρια. Η ανίχνευση και πιθανή λογοκλοπή γίνεται και σε μεταφρασμένο κείμενο.
Ιστοσελίδα Τμήματος
Ιστοσελίδα Π.Μ.Σ.
Υπηρεσίες Βιβλιοθήκης
Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας λειτουργεί Ιδρυματικό Καταθετήριο Επιστημονικών Εργασιών (ΙΚΕΕ), που αποτελεί την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Το ΙΚΕΕ συγκεντρώνει ψηφιακό/ηλεκτρονικό υλικό με σκοπό την υποστήριξη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας, της δια βίου μάθησης, καθώς και την διατήρηση και συντήρηση της καταγεγραμμένης γνώσης. Ως ψηφιακή βιβλιοθήκη, διαθέτει μέσω των συλλογών της δυσεύρετο έντυπο αλλά και οπτικοακουστικό υλικό, γεγονός το οποίο την καθιστά ένα από τα προσφορότερα μέσα διατήρησης της πρόσφατης πολιτιστικής και ακαδημαϊκής κληρονομιάς. Ως ιδρυματικό καταθετήριο, στοχεύει στη συγκέντρωση, ψηφιακή διατήρηση, ανάδειξη και προβολή των εργασιών που εκπονούνται στα πλαίσια φοίτησης των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων του πανεπιστημίου, όσο και άλλων δημοσιεύσεων που εκδίδει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Φυσικές Υποδομές
Επιπλέον των παραπάνω, το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων διαθέτει ερευνητικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια με πλούσιο εξοπλισμό, τα οποία λειτουργούν στην Κοζάνη και θα υποστηρίξουν τη λειτουργία του Π.Μ.Σ. καθώς συνδέονται άμεσα με το αντικείμενό του. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα παρακάτω:
- Εργαστήριο Γεωλογίας και Ορυκτολογίας
- Εργαστήριο Μικροσκοπίας Ορυκτών και Πετρωμάτων
- Εργαστήριο Γεωμηχανικής και Γεωστατικής Μηχανικής
- Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας
- Εργαστήριο Μεταλλευτικής Πληροφορικής και Εφαρμογών Μηχανικής Μάθησης
- Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής και Αποκατάστασης Διαταραγμένων Εδαφών