RSS Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Σκοπός

Η βιομηχανία μαρμάρου στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει σημαντικό συντελεστή στην οικονομία της χώρας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά μαρμάρου. Με προσεκτική διαχείριση και εστίαση σε βιώσιμες πρακτικές, είναι σε καλή θέση να συνεχίσει να ευδοκιμεί τα επόμενα χρόνια. Η εκπαίδευση στελεχών στις σύγχρονες πρακτικές της βιομηχανίας μαρμάρου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό της και αποτελεί κεντρικό στόχο του Π.Μ.Σ. «Σύγχρονη Εκμετάλλευση Μαρμάρου και Φυσικών Λίθων».

Το Π.Μ.Σ. παρέχει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές μια βαθιά κατανόηση των σύγχρονων τεχνικών και πρακτικών που διέπουν τον κλάδο της εκμετάλλευσης μαρμάρου και φυσικών διακοσμητικών λίθων. Από τη γεωλογία και την εξόρυξη, μέχρι την επεξεργασία και τις τελευταίες τάσεις στην παγκόσμια αγορά, το πρόγραμμα προσφέρει μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση που ενδυναμώνει τους επαγγελματίες του αύριο και αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους επιδιώκουν να εξελιχθούν στον τομέα της εκμετάλλευσης μαρμάρου και φυσικών λίθων. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι διπλωματούχοι του Π.Μ.Σ. έχουν αναπτύξει ικανότητες και δεξιότητες που σχετίζονται με την σύγχρονη εκμετάλλευση μαρμάρου και φυσικών λίθων, και ειδικότερα:

  • Τη γεωλογία και κοιτασματολογία των κοιτασμάτων μαρμάρου και άλλων φυσικών λίθων, με έμφαση στον Ελλαδικό χώρο.
  • Την έρευνα κοιτασμάτων μαρμάρου και άλλων φυσικών λίθων, και ειδικά σε θέματα δειγματοληψίας και χαρακτηρισμού.
  • Την ανάπτυξη γεωλογικών και αποθεματικών μοντέλων κοιτασμάτων μαρμάρου και άλλων φυσικών λίθων, με χρήση σύγχρονων τεχνικών και εργαλείων λογισμικού (γεωστατιστική, μηχανική μάθηση, κλπ).
  • Το σχεδιασμό υπαίθριων και υπόγειων εκμεταλλεύσεων κοιτασμάτων μαρμάρου και άλλων φυσικών λίθων, με χρήση σύγχρονων τεχνικών και εργαλείων λογισμικού.
  • Τη βραχομηχανική, τη γεωτεχνική παρακολούθηση, τις τεχνικές υποστήριξης και εκτίμησης ρίσκου και επικινδυνότητας.
  • Τα φυσικομηχανικά χαρακτηριστικά και τις σχετικές δοκιμές που εφαρμόζονται για τον χαρακτηρισμό του μαρμάρου και των άλλων φυσικών λίθων.
  • Την επεξεργασία του μαρμάρου και των άλλων φυσικών λίθων με έμφαση στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και ζήτησης, την αξιοποίηση υποπροϊόντων σε διάφορες εφαρμογές, και την κυκλική οικονομία.

Έχοντας διασφαλίσει τις παραπάνω ικανότητες και δεξιότητες, οι επιστήμονες-μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι σε θέση να μετασχηματίζουν την επιστημονική τους γνώση σε απτά αποτελέσματα προς όφελος δικό τους ή της κοινωνίας γενικότερα μέσω της ενασχόλησής τους σε θέσεις εργασίας στη βιομηχανία εκμετάλλευσης μαρμάρου και φυσικών λίθων. Επίσης, με τη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών αποκτούν ή τους παρέχεται μία επιπλέον επαγγελματική διέξοδος στον χώρο που έχει ανάγκη από ειδικούς επιστήμονες με επάρκεια γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων στα αντικείμενα που θεραπεύει το Π.Μ.Σ..