Αρχική » Κανονισμοί » Κανονισμός Λειτουργίας ΠΜΣ

RSS Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Κανονισμός Λειτουργίας ΠΜΣ

Άρθρο 1 – Γενικές Διατάξεις

Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας λειτουργεί και οργανώνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Σύγχρονη Εκμετάλλευση Μαρμάρου και Φυσικών Λίθων» (MSc “Modern Exploitation of Marble and Natural Stones”), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4957/2022, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Άρθρο 2 – Μεταπτυχιακοί Τίτλοι

Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) με τίτλο «Σύγχρονη Εκμετάλλευση Μαρμάρου και Φυσικών Λίθων» (MSc “Modern Exploitation of Marble and Natural Stones”).

Άρθρο 3 – Αντικείμενο  – Στόχοι Προγράμματος

Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Σύγχρονη Εκμετάλλευση Μαρμάρου και Φυσικών Λίθων» (MSc “Modern Exploitation of Marble and Natural Stones”). Το πλαίσιο λειτουργίας και οργάνωσης του εν λόγω Προγράμματος καθορίζεται από τον παρόντα Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών. Η διοικητική υποστήριξη του Π.Μ.Σ. γίνεται από το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) είναι η σύγχρονη εκμετάλλευση μαρμάρου και φυσικών λίθων, ακολουθώντας τις σύγχρονες διεθνείς και εγχώριες πρακτικές και τάσεις στην εξόρυξη και επεξεργασία μαρμάρου και άλλων φυσικών λίθων. Τα δώδεκα μαθήματα του Π.Μ.Σ. «Σύγχρονη Εκμετάλλευση Μαρμάρου και Φυσικών Λίθων» καλύπτουν το αντικείμενο αυτό από όλες τις πλευρές που ενδιαφέρουν τους μηχανικούς, του γεωλόγους, και τους επιστήμονες συναφών ειδικοτήτων που στοχεύουν να δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται ήδη στο συγκεκριμένο κλάδο της εξορυκτικής βιομηχανίας. Το Π.Μ.Σ. καλύπτει την έρευνα και τον χαρακτηρισμό των κοιτασμάτων μαρμάρου και φυσικών λίθων, τον υπολογισμό αποθεμάτων και το σχεδιασμό υπαίθριων και υπόγειων λατομείων, τη γεωτεχνική παρακολούθηση λατομείων, την τεχνολογία εκμετάλλευσης, ειδικά θέματα οικονομίας και αγοράς, καθώς και περιβαλλοντικά θέματα σχετικά με την εκμετάλλευση. Το περιεχόμενο των μαθημάτων καλύπτει τις τρέχουσες εξελίξεις σε θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης, με έμφαση σε θέματα τεχνολογίας, κυκλικής οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Π.Μ.Σ. «Σύγχρονη Εκμετάλλευση Μαρμάρου και Φυσικών Λίθων» απευθύνεται σε απόφοιτους Μηχανικούς Ορυκτών Πόρων, Μηχανικούς Μεταλλείων – Μεταλλουργών, μηχανικούς συναφών ειδικοτήτων και Γεωλόγους, και γενικότερα σε στελέχη επιχειρήσεων που επιθυμούν να ενταχθούν ή ήδη δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκμετάλλευσης μαρμάρου και φυσικών λίθων, και θέλουν να αποκτήσουν ειδικές γνώσεις, να αναβαθμίσουν τις γνώσεις που ήδη έχουν, και να γνωρίσουν τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Οι διπλωματούχοι του Π.Μ.Σ. εξειδικεύονται και αποκτούν το θεωρητικό και εμπειρικό υπόβαθρο καθώς και τις δεξιότητες που τους καθιστούν ικανούς να απασχοληθούν σε διάφορα επαγγελματικά και ερευνητικά πεδία που συνδέονται με την εκμετάλλευση μαρμάρου και φυσικών λίθων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Άρθρο 4 – Όργανα Διοίκησης του Π.Μ.Σ. (άρθρα 81 και 82 του Ν.4957/20222)

Αρμόδια όργανα για την ίδρυση, αναμόρφωση, οργάνωση και λειτουργία του είναι τα ακόλουθα:

α) η Σύγκλητος του Ιδρύματος

β) η Συνέλευση του Τμήματος

γ) η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) του Π.Μ.Σ.

δ) ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ.

  1. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος ασκεί τις αρμοδιότητες της παρ. 1 του άρθρου 82, ως εξής:

α) εγκρίνει την ίδρυση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ή την τροποποίηση της απόφασης ίδρυσης του Π.Μ.Σ.

β) εγκρίνει την παράταση της χρονικής διάρκειας της λειτουργίας του Π.Μ.Σ.

γ) αποφασίζει την κατάργηση του Π.Μ.Σ.

δ) ασκεί όσες αρμοδιότητες για το Π.Μ.Σ. δεν ανατίθενται από το νόμο σε άλλα όργανα.

  • Η Συνέλευση του Τμήματος είναι αρμόδια για την οργάνωση, διοίκηση και διαχείριση του Π.Μ.Σ.:

α) συγκροτεί Επιτροπές για την αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών και εγκρίνει την εγγραφή αυτών στο Π.Μ.Σ.,

β) αναθέτει το διδακτικό έργο στους/στις διδάσκοντες/ουσες του Π.Μ.Σ.,

γ) εισηγείται προς τη Σύγκλητο την τροποποίηση της απόφασης ίδρυσης του Π.Μ.Σ., καθώς και την παράταση της διάρκειας του Π.Μ.Σ.,

δ) συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές για την εξέταση των διπλωματικών εργασιών των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών και ορίζει τον/την επιβλέποντα/ουσα ανά εργασία,

ε) διαπιστώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης, προκειμένου να απονεμηθεί ο τίτλος του Π.Μ.Σ.,

στ) εγκρίνει τον απολογισμό του Π.Μ.Σ., κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.).

Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος οι αρμοδιότητες των περ. α) και δ) δύναται να μεταβιβάζονται στη Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. Η Συνέλευση του Τμήματος, έπειτα από αιτιολογημένη εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής, μπορεί να αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας του Π.Μ.Σ. για ένα ακαδημαϊκό έτος.

  • Η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) αποτελείται από τον/την Διευθυντή/τρια του Π.Μ.Σ. και τέσσερα (4) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Τμήματος, που έχουν συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό του Π.Μ.Σ. και αναλαμβάνουν διδακτικό έργο στο Π.Μ.Σ. Τα μέλη της Σ.Ε. καθορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος για διετή θητεία. Η Σ.Ε. είναι αρμόδια για την παρακολούθηση και τον συντονισμό της λειτουργίας του προγράμματος:

α) καταρτίζει τον αρχικό ετήσιο προϋπολογισμό του Π.Μ.Σ. και τις τροποποιήσεις του, εφόσον το Π.Μ.Σ. διαθέτει πόρους σύμφωνα με το άρθρο 84, και εισηγείται την έγκρισή του προς την Επιτροπή Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.),

β) καταρτίζει τον απολογισμό του προγράμματος και εισηγείται την έγκρισή του προς τη Συνέλευση του Τμήματος,

γ) εγκρίνει τη διενέργεια δαπανών του Π.Μ.Σ.,

δ) εγκρίνει τη χορήγηση υποτροφιών, ανταποδοτικών ή μη, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση ίδρυσης του Π.Μ.Σ. και τον Κανονισμό μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών,

ε) εισηγείται προς τη Συνέλευση του Τμήματος την κατανομή του διδακτικού έργου, καθώς και την ανάθεση διδακτικού έργου στις κατηγορίες διδασκόντων του άρθρου 83,

στ) εισηγείται προς τη Συνέλευση του Τμήματος την πρόσκληση Επισκεπτών Καθηγητών για την κάλυψη διδακτικών αναγκών του Π.Μ.Σ.,

ζ) καταρτίζει σχέδιο για την τροποποίηση του προγράμματος σπουδών, το οποίο υποβάλλει προς τη Συνέλευση του Τμήματος,

η) εισηγείται προς τη Συνέλευση του Τμήματος την ανακατανομή των μαθημάτων μεταξύ των ακαδημαϊκών εξαμήνων, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών.

  • Ο/Η Διευθυντής/ρια του Π.Μ.Σ. προέρχεται από τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος κατά προτεραιότητα βαθμίδας Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή και ορίζεται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος για διετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης χωρίς περιορισμό και έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) προεδρεύει της Σ.Ε, συντάσσει την ημερήσια διάταξη και συγκαλεί τις συνεδριάσεις της,

β) εισηγείται τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία του Π.Μ.Σ. προς τη Συνέλευση του Τμήματος,

γ) εισηγείται προς τη Σ.Ε. και τα λοιπά όργανα του Π.Μ.Σ. και του Α.Ε.Ι. θέματα σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία του Π.Μ.Σ.,

δ) είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος σύμφωνα με το άρθρο 234 και ασκεί τις αντίστοιχες αρμοδιότητες,

ε) παρακολουθεί την υλοποίηση των αποφάσεων των οργάνων του Π.Μ.Σ. και του Εσωτερικού Κανονισμού μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Π.Μ.Σ.,

στ) ασκεί οποιαδήποτε άλλη αρμοδιότητα, η οποία ορίζεται στην απόφαση ίδρυσης του Π.Μ.Σ.

Στην επιτροπή του προγράμματος σπουδών και τη Σ.Ε. δύναται να συμμετέχουν Ομότιμοι Καθηγητές του Τμήματος, εφόσον παρέχουν διδακτικό έργο στο Π.Μ.Σ.

Ο/Η Διευθυντής/τρια του Π.Μ.Σ., καθώς και τα μέλη της Σ.Ε. και της επιτροπής προγράμματος σπουδών δεν δικαιούνται αμοιβής ή οιασδήποτε αποζημίωσης για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται και σχετίζεται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Άρθρο 5 – Εισαγωγή Μεταπτυχιακών Φοιτητών/τριών

5.1 Κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν να συμμετάσχουν στο Π.Μ.Σ.

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί/ές διπλωματούχοι/ες του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και άλλων Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, Τμημάτων Θετικών Σχολών και Σχολών Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, και πτυχιούχοι/ες Τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

Ο αριθμός των εισακτέων στο Π.Μ.Σ. ορίζεται σε σαράντα (40) μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες κατ’ έτος. Η Συνέλευση σε ειδικές περιπτώσεις (ισοβαθμήσαντες), μετά από αιτιολόγηση και σχετική έγκριση, μπορεί να τροποποιήσει τον αριθμό των εισακτέων.

5.2 Κριτήρια και διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας

Τον μήνα Απρίλιο κάθε ακαδημαϊκού έτους με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ανακοίνωση/πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εισακτέων στο Π.Μ.Σ., στην οποία προσδιορίζονται τα παρακάτω:

  • Κατηγορίες υποψηφίων
  • Τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων
  • Ο τρόπος και τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων
  • Ημερομηνίες για την υποβολή των αιτήσεων-δικαιολογητικών

Η ορισθείσα προθεσμία κατά την προκήρυξη δύναται να παραταθεί με απόφαση της Συνέλευσης. Οι αιτήσεις των υποψηφίων υποβάλλονται ηλεκτρονικά, συλλέγονται, καταγράφονται από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. και προωθούνται στη Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.). Η υποψηφιότητα είναι έγκυρη, εάν υποβληθεί εντός της ορισθείσης προθεσμίας φάκελος με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, ο οποίος υποβάλλεται ηλεκτρονικά ή κατατίθεται αυτοπροσώπως ή αποστέλλεται ταχυδρομικώς στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. Αιτήσεις που δεν συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή κατατίθενται εκπρόθεσμα δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων.

Η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων ολοκληρώνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την λήξη υποβολής αιτήσεων. Ο υποψήφιος/α υποβάλλει στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. τα παρακάτω απαιτούμενα δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση και βιογραφικό σημείωμα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Η υποβληθείσα αίτηση πρέπει να εκτυπωθεί και να συμπεριληφθεί στον φάκελο υποψηφιότητας. Κάθε υποψήφιος/α με την υποβολή της αίτησής του λαμβάνει έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό αριθμό.
  2. Αντίγραφο πτυχίου ελληνικού Α.Ε.Ι. ή αντίγραφο πτυχίου ανώτατου Ιδρύματος της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., πριν την εφαρμογή του ν. 4957/2022 (Με τον ν. 4957/2022 και τα άρθρα 297-316, 442-444 και 479-481, από τις 21-07-2022, έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών της αλλοδαπής. Τα ελληνικά Α.Ε.Ι. αναλαμβάνουν να εξετάζουν τις αιτήσεις, χωρίς αυτές να συνοδεύονται από πράξη αναγνώρισης του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.).
  3. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών μαθημάτων στην οποία να αναγράφεται και ο βαθμός του πτυχίου.
  4. Αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας, επιπέδου τουλάχιστον Β2 ή ανώτερο, πιστοποιημένη από αναγνωρισμένο φορέα.
  5. Απλή φωτοτυπία του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

Συνεκτιμώνται τα εξής:

  • Άλλο πτυχίο
  • Μεταπτυχιακός τίτλος
  • Διδακτορικός τίτλος
  • Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, πρακτικά συνεδρίων κ.λ.π.
  • Επιμορφωτικά σεμινάρια τουλάχιστον εξαμηνιαίας διάρκειας σχετικά με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ.

Η επάρκεια στην ελληνική γλώσσα για αλλοδαπούς υποψήφιους αποδεικνύεται όταν: α) ο/η υποψήφιος/α έχει ολοκληρώσει σπουδές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή σε ελληνόφωνο σχολείο του εξωτερικού, β) κατέχει πτυχίο ελληνικής φιλολογίας/γραμμάτων από ισότιμο Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής, γ) έχει πραγματοποιήσει πλήρη κύκλο προπτυχιακών σπουδών σε ελληνικό Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., ή έχει πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης δύο (2) τουλάχιστον ετών σε ελληνικό τριτοβάθμιο ίδρυμα και δ) κατέχει πιστοποιητικό επάρκειας ελληνικής γλώσσας από κρατικό αναγνωρισμένο ίδρυμα. Η επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας δύναται να πιστοποιηθεί με εξετάσεις που θα πραγματοποιούνται με ευθύνη της Συντονιστικής Επιτροπής.

Τα δικαιολογητικά για όσους/ες καταθέσουν αυτοπροσώπως ή αποστείλουν ταχυδρομικώς δεν επιστρέφονται. Ειδικότερα, η μοριοδότηση του φακέλου υποψηφιότητας που καταθέτει ο/η υποψήφιος/α γίνεται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:

Κριτήριο μοριοδότησηςΣυντελεστής / κλίμακαΜέγιστη πίστωση μορίων
Βαθμός διπλώματος/πτυχίουΧ220
Συνάφεια διπλωματικής/πτυχιακής εργασίας με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ.0 έως 55
Δεύτερο δίπλωμα/πτυχίο0 ή 22
Δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών0 ή 55
Διδακτορικό δίπλωμα0 ή 1010
Δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών ή πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων1,5 για κάθε εργασία6
Επιμορφωτικά σεμινάρια τουλάχιστον τετράμηνης διάρκειας σχετικά με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ.1 για κάθε σεμινάριο2

5.3 Αξιολόγηση αιτήσεων υποψηφίων

Ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η αξιολόγησή τους γίνεται από Επιτροπή Επιλογής/Εξέτασης (Ε.Ε.) που ορίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Η Ε.Ε. εισηγείται προς τη Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ. Η αξιολόγηση των υποψηφίων υλοποιείται ως εξής:

Α. Στην πρώτη φάση διενεργείται έλεγχος των τυπικών/απαραίτητων προσόντων των υποψηφίων.

Β. Στη δεύτερη φάση γίνεται μοριοδότηση των δικαιολογητικών βάσει κριτηρίων, ώστε να προκύψει η σειρά αξιολογικής κατάταξης των υποψηφίων.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Συντονιστική Επιτροπή παραλαμβάνει την αξιολογική κατάταξη των υποψηφίων από την Ε.Ε., διενεργεί τους τελικούς ελέγχους και αποφαίνεται για την εισαγωγή των υποψηφίων. Ακολούθως μετά από εισήγηση της Σ.Ε. καταρτίζεται πίνακας αξιολογικής κατάταξης επιτυχόντων, εγκρίνεται από τη Συνέλευση και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ. Ακολούθως, μετά από εισήγηση της Σ.Ε., καταρτίζεται, σε φθίνουσα σειρά μορίων, προσωρινός πίνακας αξιολογικής κατάταξης επιτυχόντων/επιλαχόντων και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ.. Επισημαίνεται ότι λόγω της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679, οι πίνακες δεν περιέχουν τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων, αλλά το μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό αριθμό της αίτησής τους, ο οποίος τους έχει γνωστοποιηθεί με την υποβολή της αίτησης.

Κατάθεση ένστασης – αίτησης θεραπείας σχετικά με τη μοριοδότηση υποψηφίου γίνεται αποκλειστικά στις ημερομηνίες και τον τρόπο που ορίζεται στην ανάρτηση των αποτελεσμάτων. Δεν λαμβάνονται υπόψη εκπρόθεσμες ενστάσεις – αιτήσεις θεραπείας. Μετά την εξέταση των ενστάσεων από τη Σ.Ε. καταρτίζεται, εγκρίνεται από τη Συνέλευση και αναρτάται ο οριστικός πίνακας εισακτέων του Π.Μ.Σ.

Οι επιτυχόντες/ούσες καλούνται να επικυρώσουν την εγγραφή τους στο συγκεκριμένο Π.Μ.Σ. εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Στην περίπτωση που υποψήφιοι/ες δεν αποδεχτούν την εισαγωγή τους στο Π.Μ.Σ., παρακαλούνται να ενημερώσουν με έγγραφη δήλωσή τους τη γραμματεία του Π.Μ.Σ. και στη συνέχεια καλούνται επιλαχόντες/ούσες, σύμφωνα με την αξιολογική σειρά κατάταξης.

Με την εγγραφή τους οι υποψήφιοι/ες αποδέχονται τους όρους λειτουργίας του Π.Μ.Σ. και υποχρεούνται να καταβάλλουν τα σχετικά τέλη φοίτησης, με το πρώτο τμήμα (δόση) αυτών να καταβάλλεται εντός πέντε (5) ημερών από την ενημέρωση και αποδοχή της παρακολούθησης του Π.Μ.Σ. Η κατάθεση των διδάκτρων γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό του ΕΛΚΕ του Π.Δ.Μ., τον οποίο θα υποδείξει η Γραμματεία του Π.Μ.Σ.

Άρθρο 6  – Πρόγραμμα Σπουδών

6.1 Διάρκεια, Δομή και Περιεχόμενο Προγράμματος

Η χρονική διάρκεια ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και η εκπόνηση και κρίση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος περάτωσης των σπουδών ορίζεται σε έξι (6) εξάμηνα. Πέραν αυτών των χρονικών ορίων και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν απόφασης της Συνέλευσης, ο/η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια θα έχει τη δυνατότητα παράτασης.

Το Π.Μ.Σ. παρέχει δυνατότητα μερικής φοίτησης, η διάρκεια της οποία δεν υπερβαίνει το διπλάσιο της κανονικής διάρκειας φοίτησης. Η μερική φοίτηση προβλέπεται και για μη εργαζόμενους/ες μεταπτυχιακούς/κές φοιτητές/τριες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ελάχιστες απαιτήσεις του προγράμματος πλήρους φοίτησης και για ιδιαίτερες εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις, για τις οποίες αποφασίζει η Συνέλευση (ενδεικτικά: ασθένεια, σοβαροί οικογενειακοί λόγοι, λόγοι ανωτέρας βίας κ.λπ.).

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να χορηγείται, με απόφαση της Συνέλευσης, άδεια αναστολής της φοίτησης για χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα δύο (2) συνεχόμενα εξάμηνα. Ο χρόνος αναστολής φοίτησης δεν προσμετρείται στην ανώτατη διάρκεια φοίτησης. Μετά τη λήξη της αναστολής φοίτησης, ο/η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια είναι υποχρεωμένος/η να παρακολουθήσει όλα τα μαθήματα, σεμινάρια, πρακτικές ασκήσεις κ.λπ. στα οποία δεν έχει αξιολογηθεί επιτυχώς πριν από την αναστολή φοίτησής του/της.

Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) απαιτείται η παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα και εργαστήρια του Α΄ και Β΄ εξαμήνου, καθώς και η εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας στο Γ΄ εξάμηνο.

Το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών απονέμεται μετά τη συμπλήρωση ενενήντα (90) πιστωτικών μονάδων (ECTS). Αναλυτικά, η διάρθρωση του προγράμματος είναι η ακόλουθη:

Εξάμηνο Α (Σύνολο 30 ECTS)

Α’ Εξάμηνο
Α/ΑΤίτλος μαθήματοςΤύπος (Θεωρητικό / Εργαστηριακό)ECTS
1Γεωλογία και Κοιτασματολογία Μαρμαροφόρων Ζωνών της ΕλλάδαςΘ5
2Τεχνική Γεωλογία – Γεωμηχανική ΛατομείωνΘ/Ε5
3Θεσμικό Πλαίσιο Αδειοδότησης και Λειτουργίας Λατομείων Μαρμάρων και Φυσικών ΛίθωνΘ5
4Τεχνικές Έρευνας και Χαρακτηρισμού Κοιτασμάτων Μαρμάρου και Φυσικών ΛίθωνΘ/Ε5
5Φυσικομηχανικά Χαρακτηριστικά Διακοσμητικών ΠετρωμάτωνΘ5
6Προηγμένες Μέθοδοι Εκτίμησης Αποθεμάτων Μαρμάρων και Φυσικών ΛίθωνΘ/Ε5
Σύνολο πιστωτικών μονάδων30

Εξάμηνο Β (Σύνολο 30 ECTS)

Β’ Εξάμηνο 
Α/ΑΤίτλος μαθήματοςΤύπος (Θεωρητικό / Εργαστηριακό)ECTS
1Ιστορία Εκμετάλλευσης Μαρμάρου στον Ελλαδικό ΧώροΘ5
2Τεχνολογία Εκμετάλλευσης Μαρμάρου και Φυσικών ΛίθωνΘ5
3Σχεδιασμός Υπαίθριων και Υπόγειων ΛατομείωνΘ/Ε5
4Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Αποκατάσταση ΛατομείωνΘ5
5Επεξεργασία Μαρμάρου και Κυκλική ΟικονομίαΘ5
6Εγχώρια και Διεθνής Αγορά Μαρμάρου και Φυσικών ΛίθωνΘ5
Σύνολο πιστωτικών μονάδων30 

Εξάμηνο Γ (30 ECTS)

Διπλωματική Εργασία (30 ECTS)

Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ. είναι η ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική ή η αγγλική. Πέραν των παραπάνω μαθημάτων, μπορούν να προγραμματιστούν επιπρόσθετα επιμορφωτικά σεμινάρια εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Οποιαδήποτε αλλαγή του προγράμματος σπουδών, τροποποίηση και ανακατανομή των μαθημάτων στα εξάμηνα θα εγκρίνεται με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων και θα ενσωματώνεται στον κανονισμό μεταπτυχιακών σπουδών.

6.2 Παρακολούθηση Προγράμματος Σπουδών

Η έναρξη του χειμερινού εξαμήνου ορίζεται τον Οκτώβριο και του εαρινού αντίστοιχα αρχές Μαρτίου. Το εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται σε δύο εξάμηνα σπουδών, το χειμερινό και το εαρινό, έκαστο εκ των οποίων περιλαμβάνει 13 εβδομάδες διδασκαλίας (συμπεριλαμβάνεται και η αξιολόγηση-εξέταση του μαθήματος).

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή συμπυκνωμένα και εντατικά, προς διευκόλυνση των εργαζομένων μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών και διεξάγονται με μεθόδους εξ αποστάσεως διδασκαλίας με τη χρήση κατάλληλων εκπαιδευτικών μεθόδων και τεχνολογικού εξοπλισμού (e-learning) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το άρθρου 88 του Ν. 4957/2022 και όπως περιγράφεται στον ειδικό κανονισμό για την ηλεκτρονική μάθηση. Η παρακολούθηση των μαθημάτων/εργαστηρίων κ.λπ. είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση κωλύματος διεξαγωγής μαθήματος προβλέπεται η αναπλήρωσή του. Η ημερομηνία και η ώρα αναπλήρωσης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ. και στο e-class.

Στο τέλος κάθε εξαμήνου οι διδάσκοντες/ουσες βαθμολογούν τους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες στηριζόμενοι σε σχετικές γραπτές εργασίες/ ή και εξετάσεις καθώς και στην επίδοσή τους κατά τη διάρκεια των παραδόσεων.

Για θέματα επανεξέτασης μαθημάτων ή διαγραφών αποφαίνεται η Συνέλευση, μετά από πρόταση της Σ.Ε. Ενδεικτικά, λόγοι διαγραφής μπορούν να είναι: η μη επαρκής πρόοδος του/της φοιτητή/τριας (μη συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία, παρακολουθήσεις και εξετάσεις), πλημμελής εκπλήρωση λοιπών υποχρεώσεων, όπως ορίζονται από τον παρόντα Κανονισμό Σπουδών (μη καταβολή διδάκτρων, υπέρβαση του μέγιστου προβλεπόμενου χρόνου φοίτησης) και αίτηση του/της ιδίου/ας μεταπτυχιακού φοιτητή/τριας ή συμπεριφορά που προσβάλλει την ακαδημαϊκή δεοντολογία, π.χ. λογοκλοπή.

6.3 Υποχρεώσεις και δικαιώματα φοιτητών/τριών

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες που γίνονται δεκτοί/ές στο Π.Μ.Σ. είναι υποχρεωμένοι/ες:

  • Να παρακολουθούν ανελλιπώς τα μαθήματα και τις εκάστοτε δραστηριότητες του ισχύοντος προγράμματος σπουδών. Το όριο απουσιών που δικαιούται ο/η κάθε μεταπτυχιακός/η φοιτητής/τρια είναι κατ’ ανώτατο όριο το 1/3 των διδακτικών ωρών, άσχετα αν πρόκειται για απουσίες δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες.
  • Να υποβάλλουν εμπρόθεσμα και στις προβλεπόμενες προθεσμίες τις απαιτούμενες εργασίες των μαθημάτων.
  • Να σέβονται και να τηρούν τις αποφάσεις των οργάνων του Π.Μ.Σ. καθώς και την ακαδημαϊκή δεοντολογία.
  • Να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις, συνέδρια, ημερίδες, συμπόσια κ.λ.π. που διοργανώνει το Π.Μ.Σ.
  • Να εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις στις ημερομηνίες που ορίζονται από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. Στο Π.Μ.Σ. προβλέπονται τέλη φοίτησης τα οποία ανέρχονται στο συνολικό ποσό των χιλίων οκτακοσίων (1.800,00) ευρώ, καταβάλλονται σε τρεις ισόποσες δόσεις 600,00 ευρώ με την εγγραφή των υποψηφίων και πριν την έναρξη του Β΄ και του Γ’ εξαμήνου αντίστοιχα. Η καταβολή των τελών φοίτησης διδάκτρων γίνεται σε καθορισμένες ημερομηνίες, εγκαίρως γνωστοποιημένες. Σε περίπτωση διακοπής της φοίτησης τα καταβληθέντα δίδακτρα δεν επιστρέφονται.

Η επιβολή τέλους φοίτησης/διδάκτρων κρίνεται αναγκαία, γιατί δεν διασφαλίζονται από άλλους πόρους οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την λειτουργία του προγράμματος και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Το ύψος του τέλους προσδιορίζεται στη βάση και της ανταποδοτικότητας μεταξύ του τέλους και των υπηρεσιών (διδακτικών, προσβάσεων σε υλικό και πλατφόρμες, υποτροφιών).

Οι μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες δικαιούνται:

  • Ακαδημαϊκή ταυτότητα
  • Λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  • Πρόσβαση στις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  • Πρόσβαση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στις οποίες είναι συνδρομητής το Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών-Σ.Ε.Α.Β.)

Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων οφείλει να εξασφαλίζει διευκολύνσεις σε μεταπτυχιακούς/κές φοιτητές/τριες με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

6.4 Εξετάσεις και βαθμολογία φοιτητών/τριών

Η αξιολόγηση των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών για κάθε μάθημα γίνεται από τον/την διδάσκοντα/ουσα με τον τρόπο που ο/η ίδιος/α έχει ορίσει πριν από την έναρξη των παραδόσεων (εξέταση/ εργασία/ ή και συνδυασμός αυτών). Η αξιολόγηση των επιδόσεών τους γίνεται με βάση την κλίμακα 1-10 (βάση το 5).

Ο/H φοιτητής/τρια που αποτυγχάνει στις εξετάσεις μαθήματος/παράδοση εργασίας επαναλαμβάνει τη διαδικασία εξέτασης/παράδοσης εργασίας τον Ιούνιο για το χειμερινό, τον Σεπτέμβριο και για τα δύο εξάμηνα. Σε περίπτωση αποτυχίας κατά τα προαναφερθέντα χρονικά διαστήματα θεωρείται ότι δεν έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα και διαγράφεται από το Π.Μ.Σ..

Οι διδάσκοντες/ουσες υποχρεούνται να εκδίδουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων-γραπτών εργασιών στα μαθήματά τους το αργότερο σε είκοσι (20) ημέρες από την παράδοση εργασιών/διεξαγωγή εξετάσεων.

6.5 Αξιολόγηση διδακτικού έργου

Στο τέλος κάθε εξαμήνου υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής αξιολόγησης της εκπαιδευτικής και διδακτικής διαδικασίας σε χρονικά προσδιοριζόμενο διάστημα με τη συμπλήρωση σχετικών ερωτηματολογίων από τους μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες στο πληροφοριακό σύστημα της ΜΟΔΙΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας https://qau.uowm.gr.

6.6 Διαδικασία εκπόνησης διπλωματικής εργασίας

Στις αρχές του Γ΄ εξαμήνου και αφού έχει εξεταστεί επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα ο μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια υποβάλλει αίτηση στη Συνέλευση του Τμήματος για την έγκριση θέματος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας, κατόπιν συνεννοήσεως με τον/την επιβλέποντα/ουσα καθηγητή/τρια. Ο/η επιβλέπων/ουσα ορίζεται από το διδακτικό προσωπικό που έχει μερική ή εξ ολοκλήρου ανάθεση διδασκαλίας μαθήματος στο Π.Μ.Σ. O επιβλέπων/ουσα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης και του ελέγχου της πορείας της εργασίας, αν τηρούνται οι στόχοι και οι προδιαγραφές της έρευνας.

            Τα μέλη της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να έχουν την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. Το κείμενο της διπλωματικής εργασίας δύναται να έχει έκταση 8.000 έως 15.000 λέξεων. Για τις προδιαγραφές συγγραφής της διπλωματικής εργασίας εκδίδεται σχετικός βιβλιογραφικός οδηγός.

            Η αλλαγή του θέματος της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι εφικτή σε διάστημα 3 μηνών από την έγκρισή της με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του/της επιβλέποντα/ουσας καθηγητή/τριας. Η αλλαγή θέματος της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λόγο για παράταση των παραπάνω προθεσμιών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν υφίσταται αντικειμενική αδυναμία ή σπουδαίος λόγος, είναι δυνατή η αντικατάσταση του/της επιβλέποντα/ουσας ή μέλους της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων.

            Με την ολοκλήρωση της συγγραφής της διπλωματικής εργασίας, την έγκριση και αποδοχή από την Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή ορίζεται η τελική αξιολόγηση που περιλαμβάνει προφορική ανάπτυξη του θέματος ενώπιον της τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής. Στο τέλος των τριών εξεταστικών περιόδων (Φεβρουαρίου, Ιουνίου και Σεπτεμβρίου εκάστου έτους). Η διπλωματική εργασία αναρτάται υποχρεωτικά στον διαδικτυακό τόπο της οικείας Σχολής και στο ΙΚΕΕ (Ιδρυματικό Καταθετήριο Επιστημονικών Εργασιών) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. (https://dspace.uowm.gr/xmlui/).

            Με την κατάθεση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ο/η φοιτητής/τρια φέρει την ευθύνη για τη συγγραφή της και είναι ο/η μόνος/η υπεύθυνος/η για την περίπτωση λογοκλοπής κλπ. Λογοκλοπή θεωρείται η εν μέρει ή εν όλω αντιγραφή ή χρησιμοποίηση στοιχείων εργασίας άλλου, δημοσιευμένης ή μη, χωρίς τη δέουσα ακριβή και σαφή αναφορά στη συγκεκριμένη πηγή, καθώς και η παράθεση οποιουδήποτε υλικού τεκμηρίωσης, ακόμη και από μελέτες του ιδίου του/της υποψηφίου/ας, χωρίς σχετική ακριβή και σαφή αναφορά. Η λογοκλοπή αποτελεί σοβαρό ακαδημαϊκό παράπτωμα. Σε διαπιστωμένες περιπτώσεις λογοκλοπής, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του/της επιβλέποντος/ουσας καθηγητή/τριας, η Συνέλευση μπορεί να αποφασίσει την οριστική διαγραφή του/της υποψήφιου/ιας από το Π.Μ.Σ.

            Ο μέγιστος χρόνος για την υποβολή της Μ.Δ.Ε. είναι δεκαοχτώ (18) μήνες από την ημερομηνία έγκρισής της από τη Συνέλευση του Τμήματος. Σε ειδικές περιπτώσεις, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου/ης και έγκριση από τη Συνέλευση, ο χρόνος δύναται να παραταθεί έως ένα (1) έτος και σε κάθε περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τον ανώτατο επιτρεπόμενο χρόνο περάτωσης των σπουδών.

Ο γενικός βαθμός του Μ.Δ.Ε. στη δεκάβαθμη κλίμακα προκύπτει ως ο σταθμισμένος μέσος όρος των βαθμών των επιμέρους μαθημάτων και της μεταπτυχιακής εργασίας (υπολογίζονται οι συντελεστές βαρύτητας). Η βαθμολογική κλίμακα που απονέμεται είναι: «Άριστα» (8,5-10), «Λίαν Καλώς» (6,5-8,49) και «Καλώς» (5-6,49).

6.7 Δυνατότητα διδασκαλίας μαθημάτων στην Αγγλική γλώσσα

Τα μαθήματα μπορούν να προσφέρονται και στην Αγγλική γλώσσα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή δέκα (10) τουλάχιστον ενδιαφερομένων υποψηφίων.

Άρθρο 7 – Δικαίωμα Δωρεάν Φοίτησης – Υποτροφίες
(άρθρο 86 του Ν.4597/2022)

Εγγεγραμμένοι/ες φοιτητές/τριες δύνανται να φοιτούν δωρεάν στο Π.Μ.Σ. εφόσον πληρούν τα οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 86 του Ν. 4957/2022. Προϋπόθεση για τη χορήγηση του δικαιώματος δωρεάν φοίτησης είναι η πλήρωση προϋποθέσεων αριστείας κατά τον πρώτο κύκλο σπουδών, που αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στην κατοχή βαθμού ίσου ή ανώτερου του επτάμιση με άριστα στα δέκα (7,5/10), εφόσον η αξιολόγηση στον βασικό τίτλο σπουδών που προσκομίζεται για την εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τη δεκάβαθμη κλίμακα αξιολόγησης Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής, άλλως το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται αναλογικά σύμφωνα με την εκάστοτε κλίμακα αξιολόγησης, εφόσον ο προσκομιζόμενος τίτλος σπουδών έχει χορηγηθεί από Ίδρυμα της αλλοδαπής.

Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών/τριών που φοιτούν δωρεάν δεν δύναται να υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό (30%) του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά ακαδημαϊκό έτος. Αν ο αριθμός των δικαιούχων απαλλαγής υπερβαίνει το ποσοστό της παρούσας, οι δικαιούχοι επιλέγονται με σειρά φθίνουσας κατάταξης έως τη συμπλήρωση του αριθμού. Η υποβολή των αιτήσεων για τη δωρεάν φοίτηση ανά Π.Μ.Σ. σύμφωνα με το παρόν πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής των φοιτητών/τρών στο Π.Μ.Σ.

Η εξέταση των κριτηρίων περί απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης πραγματοποιείται από τη Συνέλευση του Τμήματος και εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση περί αποδοχής ή απόρριψης της αίτησης. Η δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών φοίτησης παρέχεται αποκλειστικά για τη φοίτηση σε ένα (1) Π.Μ.Σ. που οργανώνεται από Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

Άρθρο 8 – Εκπαιδευτική Διαδικασία – Υλικοτεχνική Υποδομή

Η εκπαιδευτική διαδικασία διεξάγεται με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εν όλω, σύμφωνα με τους περιορισμούς των διατάξεων του άρθρου 88 του Ν. 4957/2022. Για τη λειτουργία του Π.Μ.Σ. θα χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τη χρήση κατάλληλων εκπαιδευτικών μεθόδων και τεχνολογικού εξοπλισμού (e-learning) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Άρθρο 9 – Διδακτικό Προσωπικό (άρθρο 83 το Ν.4957/2022)

9.1 Γενικά

1. Το διδακτικό έργο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) ανατίθεται, κατόπιν απόφασης του αρμόδιου οργάνου του Π.Μ.Σ. στις ακόλουθες κατηγορίες διδασκόντων:

α) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ίδιου ή άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), με πρόσθετη απασχόληση πέραν των νόμιμων υποχρεώσεών τους,

β) ομότιμους Καθηγητές ή αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ιδίου ή άλλου Α.Ε.Ι.,

γ) συνεργαζόμενους καθηγητές,

δ) εντεταλμένους διδάσκοντες,

ε) επισκέπτες καθηγητές ή επισκέπτες ερευνητές,

στ) ερευνητές και ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258) ή λοιπών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της ημεδαπής ή αλλοδαπής,

ζ) επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και σχετική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ.

2. Η ανάθεση του διδακτικού έργου του Π.Μ.Σ. πραγματοποιείται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ., εφόσον υφίσταται, άλλως του Διευθυντή του Π.Μ.Σ. Ειδικότερες προϋποθέσεις σχετικά με την ανάθεση του διδακτικού έργου δύναται να ορίζονται στην απόφαση ίδρυσης του Π.Μ.Σ.

3. Δικαίωμα επίβλεψης διπλωματικών εργασιών έχουν οι διδάσκοντες των περ. α) έως στ) της παρ. 1 υπό την προϋπόθεση ότι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος.

4. Όλες οι κατηγορίες διδασκόντων/ουσών δύνανται να αμείβονται αποκλειστικά από τους πόρους του Π.Μ.Σ. Δεν επιτρέπεται η καταβολή αμοιβής ή άλλης παροχής από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Π.Μ.Σ. περί ανάθεσης του διδακτικού έργου, καθορίζεται το ύψος της αμοιβής κάθε διδάσκοντος/ουσας. Ειδικώς οι διδάσκοντες/ουσες που έχουν την ιδιότητα μέλους Δ.Ε.Π., δύνανται να αμείβονται επιπρόσθετα για έργο που προσφέρουν προς το Π.Μ.Σ., εφόσον εκπληρώνουν τις ελάχιστες εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, όπως ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 155 του Ν. 4957/2022. Το τελευταίο εδάφιο εφαρμόζεται αναλογικά και για τα μέλη Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.ΕΠ., εφόσον εκπληρώνουν τις ελάχιστες εκ του νόμου υποχρεώσεις τους.

5. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος δύναται να ανατίθεται επικουρικό διδακτικό έργο στους υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος ή της Σχολής, υπό την επίβλεψη διδάσκοντος/ουσας του Π.Μ.Σ.

9.2 Υποχρεώσεις διδασκόντων

Το διδακτικό προσωπικό του Π.Μ.Σ. οφείλει:

  • Να καθορίζει το περιεχόμενο των μαθημάτων της ειδικότερης θεματικής του,
  • Να αναρτά το αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας (syllabus), σύγχρονη βιβλιογραφία και αρθρογραφία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα,
  • Να αναρτά σχετικό εκπαιδευτικό πληροφοριακό υλικό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα,
  • Να μεριμνά για τη συστηματική συσχέτιση του θεωρητικού μέρους της διδασκαλίας με την υψηλού επιπέδου πρακτική εφαρμογή της,
  • Να παρέχει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες με την ιδιότητα του Σύμβουλου Σπουδών κάθε πληροφορία για τις σπουδές, τη διπλωματική εργασία και άλλα συναφή θέματα.

9.3 Αποζημιώσεις διδασκόντων

Οι διδάσκοντες/ουσες λαμβάνουν αποζημίωση τόσο για τη διδασκαλία όσο και για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού/εξέταση των φοιτητών/τριών στα μαθήματα. Επίσης, αποζημιώνονται και για την παρακολούθηση και επίβλεψη διπλωματικών εργασιών. Η αποζημίωση των διδασκόντων/ουσών, μετά από εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής, αποφασίζεται στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους με απόφαση της Συνέλευσης.

Ο μέγιστος αριθμός διπλωματικών εργασιών για κάθε επιβλέποντα/ουσα είναι οχτώ (8) για κάθε ακαδημαϊκό έτος, εκτός αν η Συνέλευση αποφασίσει διαφορετικά. Ο/Η επιβλέπων/ουσα για την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας είναι Καθηγητής/τρια του ΠΔΜ ή άλλων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και της αλλοδαπής, όπως επίσης και μέλη Ε.ΔΙ.Π., Ε.Ε.Π., Ε.Τ.Ε.Π., υπό την προϋπόθεση ότι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος.

Άρθρο 10 – Γραμματεία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

Η διοικητική υποστήριξη του Π.Μ.Σ. γίνεται από το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η Γραμματεία τηρεί και διαχειρίζεται το σχετικό αρχείο, επιλαμβάνεται των διαφόρων θεμάτων που αφορούν την υποστήριξη της λειτουργίας του (εγγραφές, αιτήσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, ορκωμοσίες, αλληλογραφία κλπ.), καθώς και την ενημέρωση και επικοινωνία με τους αντίστοιχους εμπλεκόμενους στο Π.Μ.Σ..

Άρθρο 11 – Παράλληλες Εκπαιδευτικές και Ερευνητικές Δραστηριότητες

Εκτός από τη διδασκαλία μαθημάτων στο Πρόγραμμα Σπουδών του Π.Μ.Σ. μπορεί να περιλαμβάνονται και παράλληλες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες, όπως διαλέξεις, ημερίδες, διοργάνωση συνεδρίων, επιμορφωτικών σεμιναρίων κ.ά. Για την παρακολούθηση των παράλληλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Π.Μ.Σ. χορηγείται βεβαίωση στους/στις συμμετέχοντες/ουσες.

Άρθρο 12 – Συνεργασίες

Το Π.Μ.Σ. δύναται να προβεί σε συνεργασίες με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή οργανισμούς (δημόσιους ή ιδιωτικούς, κερδοσκοπικούς ή μη) της ημεδαπής ή αλλοδαπής στο πλαίσιο των αντικειμένων που θεραπεύει.

Άρθρο 13 – Οικονομικοί Πόροι του Προγράμματος

13.1 Πόροι του Π.Μ.Σ.

  1. Τα τέλη φοίτησης του Π.Μ.Σ. για κάθε μεταπτυχιακό/ή φοιτητή/τρια ανέρχονται στο ποσό των 1.800,00 € ευρώ, αποτελούν τους πόρους του Π.Μ.Σ. και καλύπτουν μεγάλο μέρος του ετήσιου κόστους λειτουργίας του. Μετά από σχετική αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή του Π.Μ.Σ. και αντίστοιχη έγκριση της Συνέλευσης, τα δίδακτρα μπορούν να αναπροσαρμόζονται κατ’ έτος, ανάλογα με την οικονομική συγκυρία και τις λειτουργικές ανάγκες του Προγράμματος. Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται σε τρεις ισόποσες δόσεις: η πρώτη κατά την εγγραφή στο Π.Μ.Σ. και οι λοιπές με την έναρξη των εξαμήνων σε ειδικό λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου. Τα τέλη φοίτησης αξιοποιούνται για τις ανάγκες που ανακύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του προγράμματος και όχι μόνο στο εξάμηνο στο οποίο αντιστοιχούν.
  2. Επίσης, μέρος του ετήσιου κόστους λειτουργίας του Προγράμματος καλύπτεται από τις πάγιες παροχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που παρέχει την υλικοτεχνική υποδομή, τον επιστημονικό εξοπλισμό (Η/Υ, εργαστήρια) και τις βιβλιοθήκες.
  3. Δωρεές, χορηγίες και πάσης φύσεως οικονομικές ενισχύσεις
  4. Κληροδοτήματα,
  5. Πόρους από ερευνητικά έργα ή προγράμματα
  6. Ιδίους πόρους του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.)
  7. Τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Χορηγίες από τον ιδιωτικό ή/και από τον δημόσιο τομέα – Επώνυμες έδρες.
  8. Έσοδα από το δικαίωμα συμμετοχής τρίτων σε ημερίδες, σεμινάρια ή συνέδρια που διοργανώνει το Π.Μ.Σ.
  9. Προγράμματα δια βίου Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τα Εργαστήριά του.
  10. Έσοδα από την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων στο επιστημονικό πεδίο του Π.Μ.Σ., σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών.
  11. Άλλες διαφανείς χρηματικές εισροές.

13.2 Κύριες δαπάνες λειτουργίας του Π.Μ.Σ.

  1. Οι αμοιβές των διδασκόντων.
  2. Αμοιβές για επίβλεψη και παρακολούθηση διπλωματικών εργασιών μετά τη δημόσια υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας.
  3. Αμοιβή της Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής. Το ύψος της καθορίζεται από τη Συνέλευση λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες του Π.Μ.Σ..
  4. Αμοιβή για παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού. Το ύψος αυτής προσδιορίζεται από τη Συνέλευση και είναι συνάρτηση των οικονομικών του Π.Μ.Σ..
  5. Αμοιβή υποψηφίων διδακτόρων για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και υποστηρικτικών-λειτουργικών δραστηριοτήτων του Π.Μ.Σ..
  6. Αμοιβές εξωτερικών συνεργατών του Π.Μ.Σ. για την υποστήριξη τόσο της λειτουργίας του (τηλεκπαίδευση-οικονομικά προγράμματος) Π.Μ.Σ., όσο και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  7. Αμοιβή για τη Γραμματειακή και Διαχειριστική Υποστήριξη του Π.Μ.Σ..

Το ύψος όλων των ανωτέρω αμοιβών καθορίζεται από την Σ.Ε. λαμβανομένων υπόψη των οικονομικών δυνατοτήτων του Π.Μ.Σ.

13.3 Άλλες δαπάνες λειτουργίας του Π.Μ.Σ.

  1. Αποζημίωση οδοιπορικών και φιλοξενία διδασκόντων/ουσών και προσκεκλημένων εισηγητών/τριών και ομιλητών/τριών.
  2. Αποζημίωση οδοιπορικών, φιλοξενίας και συμμετοχής (fees) σε συνέδρια της Ελλάδας ή του εξωτερικού σχετικά με τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το Π.Μ.Σ. όπου προβάλλεται η ερευνητική δουλειά διδασκόντων/ουσών και φοιτητών/τριών του Π.Μ.Σ..
  3. Οικονομική κάλυψη της διοργάνωσης Ημερίδων, Σεμιναρίων, Συμποσίων, Συνεδρίων, Διεθνών Συνεδρίων με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
  4. Οικονομική κάλυψη εκδοτικών δραστηριοτήτων (Πρακτικά Συνεδρίων, έντυπα προβολής και διαφήμισης του Π.Μ.Σ., τιμητικές πλακέτες ή τιμητικοί τόμοι, επιστημονικά/διδακτικά εγχειρίδια συναφή προς το γνωστικό αντικείμενο του Π.ΜΣ. κ.ά.).
  5. Αγορά βιβλίων και γενικότερα κατάλληλου έντυπου και ψηφιακού υλικού για τη σύσταση μικρής ειδικής βιβλιοθήκης που θα καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες του Π.Μ.Σ.
  6. Αγορά εκπαιδευτικού υλικού για την υποστήριξη των μαθημάτων του Π.Μ.Σ.
  7. Χορηγίες (σε χρήματα ή σε εκπαιδευτικό υλικό) σε φορείς σχετικούς με το Π.Μ.Σ. (Πανεπιστημιακά τμήματα, Ινστιτούτα, Ιδρύματα κ.ά. που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή στην Αλλοδαπή).
  8. Αγορά αναλωσίμων για τις ανάγκες της γραμματειακής υποστήριξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  9. Αγορά υλικών και εξοπλισμού (Η/Υ κ.λπ.) για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων.
  10. Δαπάνες Γραμματειακής Υποστήριξης, επιμέλειας και υποστήριξης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ΜΠΣ, καθώς και δαπάνες για την επιμέλεια και σύνταξη επετηρίδων.
  11. Συνδρομές σε επιστημονικά περιοδικά συναφή με το Π.Μ.Σ..
  12. Αποζημίωση επιστημονικά υπευθύνου ή κάποιου διδάσκοντος για συμμετοχή σε συνέδρια σχετικά με τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το Π.Μ.Σ..
  13. Δαπάνες προβολής του Π.Μ.Σ.

Το ύψος όλων των ανωτέρω αποζημιώσεων καθορίζεται από τη Συνέλευση μετά από εισήγηση της Σ.Ε. λαμβανομένων υπόψη των οικονομικών δυνατοτήτων του Π.Μ.Σ.

Άρθρο 14 – Απονομή Διπλωμάτων

Η τελετή απονομής των Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων γίνεται παρουσία του Πρύτανη (ή εκπροσώπου του), του/της Διευθυντή/τριας του Π.Μ.Σ. και είναι προαιρετική.

Άρθρο 15 – Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 για πέντε (5) έτη και θα αξιολογηθεί η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 87 του Ν.4957/2022.

Άρθρο 16 – Μεταβατικές Διατάξεις

Όσα θέματα δεν ρυθμίζονται στον παρόντα Εσωτερικό Κανονισμό, καθώς και ειδικά θέματα που ανακύπτουν κατά τη λειτουργία του Π.Μ.Σ., θα ρυθμίζονται με αποφάσεις της Συνέλευσης του Τμήματος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.